Ross szabados könyvesblogja

A blog címe becsapós, ugyanis nem rossz könyveket tartalmaz, hanem Ross által olvasott könyveket. Nemmindegy! Kérdés, óhaj, sóhaj, anyázás: rosskonyvek@gmail.com

Friss topikok

A vénember visszavág - Az utolsó gyarmat

2013.07.26. 00:23 RossG.

Amikor nem is olyan rég, március végén lelkendeztem itt, hogy egy év elteltével kijött a második John Scalzi regény, elég erős érzelmi válságba kerültem. A Szellemhadtestet befejezve ugyanis rávetettem magam a mindenféle, talán nem is túl legális (óóóóódehogynem, perszecsakámviccelek) forrásokra, és a The Last Colony igen hamar az e-olvasómon találta magát.

Lastcolony.jpg
Aztán ültem fölötte micimackós gondolkozópózban, és az élet nagy kérdésein elmélkedtem.
Avagy: Elolvassam-e mostésazonnal a folytatást, vagy eret vágjak, amíg kijön magyarul? 


Hatalmas lelkierőmnek hála kifeszegettem ujjaim közül az e-olvasót, és azt mondtam magamnak: "Több tízezer év evolúciós csúcsterméke vagy, legyen már egy kis türelmed."
Nem ment.
Elbuktam.
De ez csak olyan apró kis döccenő volt ám. Mert bár azt sikerült megállnom, hogy ne olvassam el a The Last Colony-t angolul, azt már nem, hogy a Questions for a Soldiert és a Sagan Diary-t ne vacsoráljam be egy harapásra. Plusz egy harmadik, önálló kötetben ki nem adott novellát, a Harry főszereplésével játszódó After the Coup-ot. Amúgy desszertként. 

ni-nin.jpg

(Illusztráció a kötetből.)


Jóóóóóóóóóó volt. Függőségemet sikerült kissé csillapítani. Azzal beültem a sarokba, és remegve vártam, hogy elteljenek a hónapok.

Aztán igen hamar bonthattam az ünneplősört, ugyanis kiderült; Az Utolsó Gyarmat címmel megjelenő Agave Könyvet elég hamar, már július végén kezembe kaphatom. Háhááá!
Előrendelés, imádlak. 

covers_254434.jpg

Fákjeeee, vissza a jövőbe, ahol a Szellemhadtest eseményei után már eltelt 8 év! A Questions for a Soldierben Perry körbe-körbe kampánykörútra megy mindenfelé a gyarmatokon, és az egyik állomáson, a Huckleberry bolygón válaszol a telepesek kérdéseire.
Na az Utolsó Gyarmat ott kezdődik, hogy Perry ennek a gyarmatnak a főbírája. Aki pedig a novella során kellemetlennek szánt kérdésekkel molesztálja, a helyi indiai származású telepeslány, Savitri a titkára. És passzívagresszív kutyamacska viszonyban vannak egymással.
Jóóóól kezdődik.
Perry nem vesztetette el megszokott fanyar humorát, és sztoikus beletörődéssel veszi tudomásul, hogy hátralévő éveit azzal tölti, hogy különböző tyúk, bocsánat, kecskepereket intéz. Az egyhangúan unalmas, hivatali szunyálással eltöltött napok után pedig várja odahaza kedves kőkemény felesége, fogadott lánya, illetve annak házikedvencei, a két obin, Apacuka és Fundaluka. Akiktől, idézem, "még a szar is vigyázzban áll" egy GYV-s parancsnokban is. 

the-obin.jpg

(Eredetiben Hickory és Dickory, az obin nép képviselői, akik félistenként tisztelik Charles Boutin lányát, amiért az apja képes volt tudatot fejleszetni fajuknak.)


Perry nyugodtan éldegél, egészen addig, amíg Rybicki, egykori felettese meg nem jelenik a bolygón, és nem közli vele, hogy a GYSZ őt szemelte ki egy új gyarmat vezetésére.
Ez eddig menő.
Épp csak azt nem árulják el neki, hogy az új gyarmattal konkrétan az 412 idegen fajt tömörítő unióval, a Konklávéval akarnak dacolni egy kicsit. Na nem nagyon. Épp csak annyira, hogy egyszerre az emberiségre haragítsák a fél világegyetemet.
Perry akaratán kívül paraszt lesz egy galaktikus sakktáblán. Akit ráadásul nem feltétlenül akarnak a táblán tartani.
Csavarok és fordulatok után Perry egy félig felderített bolygón találja magát  egy sorsolással és tévéjátékokkal összeválogatott képzetlen telepesbanda vezetőjeként. A hab a torta tetején, hogy kiderül; csak huszadik századi technikákat használhatnak a bolygó felszínén.
Ó mily' csodás babazsúr.
A GYSZ vezetősége felvilágosítja a gyarmatosítókat hogy ha rádiójeleket sugároznak, akkor gyarmatépítés helyett hozzá is láthatnak a sírásáshoz, mert körülbelül annyi idejük van, mielőtt a gonosz idegenek bemérik és letrancsirozzák őket a bolygó felszínéről.
Mindenki elől el kell rejtőzniük. Ők lesznek Roanoke elveszett gyarmata.

scalzi08_a1_b.jpg(A bolygólakó kis állatizék, a négyszemű kundák. Mivelhogy Kurva rondák.)


Az öreg Perry tökös gyerek, a szokásos, cinizmus szélén táncoló humorával neki is lát a kétkezi gyarmatosításnak. Felesége, Sagan hadnagy, egykori Különleges katona aktívan támogatja ebben, és letépi a tökét annak, aki a szerelme útjába áll.

A regény feléig egyfajta... robinzonádot kaptam. Sziget helyett bolygót kell benépesíteni. Táplálékot kell szerezni, megismerni a környezetet, ilyesmi... Mivel technikai eszközöket nem nagyon használhattak, a sci-fi elemek minimálisra szorítkoztak.
Az első vagy a második résszel ellentétben, ahol apró kis jelenetflashekből állt össze egy történet, az Utolsó Gyarmatnak gyönyörűen ívelő sztorija van. Egy folytonos egész, aminek van eleje, vége, közepe. Meeeg olyan hullámvasutas csavarok, hogy az ember kiesik a cifrára festett kiskocsiból, ha nem kapaszkodik.
Amikor épp hozzászoktam, hogy ez egy visszafogottabb regény lesz, a GYV ismét felbukkan, és olyan szart kavar, hogy csak a fejem kapkodtam.
A történet előrehaladtával hajlamos lettem lenézni egy kicsit a GYSZ szűklátókörűségét, és általános totyorgásait, ahogy csak bújócskáztak a Konklávéval... aztán egyik oldalról a másikra előálltak egy olyan stratégiával...
Nem szabad ám baszakodni az emberekkel, hallode.

scalzi12_a1_b.jpg

(Perry nevelt lánya, az előző kötetből megismert Zoë is fontos szerepet kap)


A politikai vonal is felerősödött. Az első rész fekete-fehér képét (vagy lelövöd az élijent, vagy az élijen lő le téged) a második kötet már árnyalta (persze, le kell lőni a élijent, csak lehet, hogy közben nem vagyunk mi annyira jófiúk) de a harmadik rész teljesen szétmázolta. (Talán nem is kellene lelőni az élijeneket, mert mi vagyunk a pöcsfejek?)
Perry a kényszer hatására katonából dörzsölt politikussá változik, és távoli kis gyarmatáról olyan mesterien kezdi mozgatni a szálakat, hogy abba nem csak a Gyarmati Szövetség, a Konklávé, de még maga a FÖLD is beleremeg. Bármit megtenne, hogy megvédje a rábízott embereket. Ha az kell, akár még az Univerzum status quo-ját is megváltoztatja.
Márpedig az kell.


A könyv háromnegyedéig azt mondtam, hogy pontszámát tekintve ez olyan jó 8-8,5 pontos egy tizes skálán. Jó könyv, jó könyv, de azért lehetne erősebb.
Aztán a végén erősebb lett...
Perry utolsó húzása valami zseniális. Azt mondtam, oké, akkor ezt a könyvet azonnali jelleggel kedvenceljük. Mert hogy ez VÁO!


És nem. Ezúttal nem leszek erős, és igenis elolvasom eredeti nyelven a kiegészítő Zoë's Tale-t és a folytatást, a Human Divisont, mert most már aztán tényleg nem bírom ki.

Egyetlen apróság. De már MEGINT és UGYANAZ, mint amin az előző könyveknél is morogtam.
A fajleírás valami olyan szánalmasan minimális, hogy az néha már tényleg zavar. Jön szembe az űrlény, és akkor annyit kapunk róla, hogy nagy a mancsa. A másikról annyit, hogy pöttyös, és kocsányon lógó szemei vannak. Nekem ennél több kell! Feed me! Make my hunger go away!
Fuck...

Na mindegy. Irány az internet fanartokat nézegetni, 'sztakkor jó lesz.
Apacukát és Fundalukát is sokkal szegényesebben képzeltem volna el, ha nincs ez a borítóterv. Hiszen az obinokról is annyi lett megemlítve, hogy "hosszú nyakuk van."
Dankesőn...
zoes-tale.jpg
Ettől az apró morgástól eltekintve viszont naaaaaaaaagyonkurvajó könyv lett ez.
Perry for president!
Ja, hogy már az...
Akkor... Perry for Leader of all Humankind!
Minimum. Hátkérem nem? Hátkérem de.

Bakker... ahhoz képest, hogy én régen mennyire nem voltam sci-fi rajongó...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rosskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr125426882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2013.07.28. 18:55:24

szerintem ne kapkodd el a Zoe's Tale-t. Ugyanis elkészült belőle a magyar fordítás. A szerkesztés, lektorálás, tördelés, nyomtatás még arrébb van, de a fordítás kész.

RossG. 2013.08.01. 02:49:49

Köszi a tippet, akkor rágom addig a körmömet.
süti beállítások módosítása